Svært at koble fra arbejdet på ferie?

Nogle har svært ved at afbryde arbejdet i løbet af ferien. Vi har listet de mest almindelige måder at genoprette.
 
 
 

Svært at koble fra arbejdet på ferie?

Restitution er blevet stadig vigtigere i nutidens stressede arbejdsliv. At dyrke motion, hænge ud med venner og familie eller se tv er blandt de mest almindelige måder at slappe af fra arbejdet på, viser en undersøgelse fra Unionen. 

Svært at koble fra arbejdet på ferie?

Mange har en hverdag, der er fyldt med hektisk arbejde, krævende familieliv, sociale aktiviteter og træning. Stress behøver heller ikke være farligt, men er kroppens måde at samle kræfter på og mobilisere energi på over for ydre trusler og belastninger, siger Mirjam Olsson, efterforsker i fagforeningen Unionen:

- Problemerne opstår først, når stressbølgerne kommer for tæt på, eller når vi ikke har mulighed for at koble af. Muligheden for restitution er helt afgørende for, at vi kan holde os sunde på længere sigt. Derfor vil vi holde korte pauser i arbejdsdagen, den vigtige madpause, hvile fra arbejde i fritiden, søvn og ferier, siger hun.

Den mest almindelige måde at restituere på er med motion – næsten en fjerdedel af de adspurgte dyrker motion i fritiden. Andre almindelige genopretningsmetoder er at bruge tid med familie og venner eller at se fjernsyn.

- Det er vigtigt at finde sine åndehuller i livet, ting der giver energi og glæde. Men det skal ikke være op til den enkelte selv at klare et stressende arbejdsliv. Som udgangspunkt er det arbejdsgiverens ansvar at sikre, at arbejdsbyrden er rimelig, siger Henrik Ehrenberg, socialpolitisk chef i Unionen.

På trods af behovet for restitution føler mange stadig, at de ikke har tid til at komme sig. Blandt dem, der generelt føler sig stressede af jobbet, angiver hver fjerde, at de mangler tid til restitution.

- Arbejdsgiveren skal sørge for, at der er tid til bedring, alt andet er uholdbart i længden. Mit arbejde skal ikke konsekvent begrænse min fritid, så jeg skal have tid til at udføre mit arbejde. At hver fjerde ikke når at komme sig mellem arbejdsspidserne er derfor uacceptabelt, siger Henrik Ehrenberg.

Topliste - mest almindelige måder at restituere på.

1. Tog (23 %)

2. Mød venner/familie (20%)

3. Se tv, film, serier (20 %)

4. Tager på ferie (11 %)

5. Tag et glas vin/øl eller lignende (9%)

6. Læs bøger, lyt til podcasts (8%)

7. Spiller videospil (3 %)

8. Andet (4 %)

9. Ved ikke (1%)

Vil du læse mere om, hvordan du kan øge dit velvære og mindske stress på arbejdet? Læs vores tidligere indlæg her: